Ben şişkoyum, bildiğin şişko. Görenler boyum uzun diye pek anlamaz; irisin, boyun var derler Tartı da mı yalan söylüyor? Ben şimdi bir yola çıktım, yol hikayemi de seninle paylaşıyorum işte. Belki senin de bir yoldaşa ihtiyacın vardır. Belki sadece sağlıklı beslenmek istiyorsundur. Belki de çok sevdiğin kendi mutlu, görüntüsünden mutsuz bir başka şişko vardır :) Kim bilir?

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Görevimiz Sağlıklı Zayıflama - Dukan'la Bir Ay

   Bugün 6 Ağustos 2012 Pazartesi; Dukan diyetimin 1. ayı doldu. Önümde seyirle geçecek bir 7 ayım ve ardından da 311 günlük güçlendirme dönemim var. 5 Temmuz 2012 tarihinde diyete başladığımda vücut kitle endeksim (BMI) 32 'ydi ve ben 1. derece bir obezdim. Bugün aynaya baktığımda gözü yoran fazlalıklarından kurtulmuş, hafif kilolu birini görüyorum. Tam 10 kilo kaybettim ve vücut kitle indeksim de 28,8'e indi. Ben artık bilimsel olarak da 'fazla kilolu' biriyim. 
   Neden üzerine basa basa size kilomu değil de vücut kitle endeksimi söylüyorum diye merak ediyor musunuz peki? Çünkü bu dünya çapında kabul görmüş, obezite ile ilgili çlaışmalarda kıstas alınan bir ölçü. Dünya Sağlık Örgütü ve hatta Sağlık Bakanlığımız bile bu ölçüyü kıstas alıyorlar. Hatta bakanlığın konuyla ilgili hazırlamış olduğu kamu spotunu da sizlerle paylaşmak isterim. 

 Bu noktada önemle belirtmem gerekir ki, bu 10 kilonun önemli bir kısmını yağdan kaybettim. Kas ve su kaybım olmadı. Zaten bunu anlamak için neredeyse yağ, kas, su oranı ölçen tartılara ihtiyacım bile yoktu. Değişim gözleri
   Peki bu süreçte neler oldu? Ben nelere dikkat ettim? Ne gibi araştırmalar yaptım? 
   İşin doğrusunu söylemek gerekirse örneğin düşük kalorili bir diyet uygularken 1 ayda 10 kilo vermek habersiz olacağım sağlık problemlerinin ötesinde, gündelik yaşantımda da aksaklıklara neden olabilirdi. Hatta sevgili Dukaniche 1 ayda 10 kilo verdiğimi duyunca hemen şüpheli sorularıyla beni kontrol etti ' Yanlışlıkla düşük kalori diyeti yapmış olmayasın?'. 
   Dukanichemizin bu sorusu üzerinden yediklerimi, yemediklerimi masaya yatırdığımızda bir kez daha durumun böyle olmadığını görmüş olduk. 
   Bu sırada benim ilham kaynağım, sevgili ulu manitum Güldenay Sonumut yer yer umudunu kaybetti; hep destek tam destek yanında durduk. İlkay, Eylül, Ayşegül ve de Ben Kişisi tam gaz diyetlerine devam ediyorlar ve onların da harika haberlerini alıyorum. 

   Peki ben  ne halt yedim? :)
  6 günlük atak döneminin ardından 26 günlük seyir rejimim sırasında;

Dukan usulü makarna
1. Her gün 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği yemeği asla ihmal etmedim. Yulaf kepeğini genel olarak krep olarak tükettim. Ancak bunun dışında mücver ve köfte yapımında da un ve ekmek yerine yulaf kepeği kullandığım oldu. Ölçülere sadık kalacak biçimde tüketimini gerçekleştirdim.
2. Her gün 2 litre veya üzerinde su içtim. Su ihtiyacımız boy ve kilomuza göre farklılık gösterir. Bu sıcaklarda ben de kendiliğinden neredeyse her gün 2 litrenin üzerinde su tükettim. 
3. Haftanın 6 günü işten eve yürüdüm. Yürüyüşe başladığımda 1 saat 10 dakika süren yolu şimdi 50 dakikada katediyorum. Bu da vücudumun daha atik hale geldiğinin göstergesi. Merdiven inip çıkarken artık yorulmuyor, nefes nefese kalmıyorum. 
4. Haftada 4 -5 öğün balık tükettim. Buğulama ya da ızgara olarak levrek, ege çipurası, somon, istavrit yedim.
Yanmaz yapışmaz tavada ızgara istavrit, salata,
Coca-Cola Light (ışığını yansıt) 
5. Süt ürünleri tüketmeye yani kalsiyum alımına özen gösterdim. Pınar'ın Light Organik Sütü'nü, Bahçıvan'ın Light Kaşarı'nı, SEK'in light ayranını ve Danone'nin light yoğurdunu tavsiye ederim. Zira yağ oranları tam da istenilen düzeyde. Pınar Light Labne, Pınar Light Üçgen Peynir ve Bahçıvan Light Dil Peyniri istenilenin üzerinde yağ ihtiva ediyorlar. Ancak bunları da azar azar kullandım. 
6. Maydanoz ve dereotu çok sevdiğim otlar olduğundan seyir döneminde de menümden eksik olmadılar.
7. Izgara ve haşlama dana eti tükettim. Tavuğun göğsünü tercih ettim. Elimden geldiğinde kırmızı eti daha az tüketmeye özen gösterdim.
8. Yiyeceklerimi hardal ve baharatlarla tatlandırdım.
9. İkinci haftamda dayanamayarak tatlandırıcı aldım. Splenda toz tatlandırıcı ile Burcu Timoçin'in kakaolu kekinden yaptım. Bir de izin verilen oranlarda mısır nişastası ve kakao kullanarak kakaolu muhallebi yaptım.
10. Sebzeleri olabildiğince az pişirerek yedim; kırmızı biber, yeşil dolmalık biber, semizotu, kabak, domates, yeşil fasulye, patlıcan tükettim. 
Dukan usulü Pazar kahvaltısı
11. Dışarıda yemek yiyeceğim zamanlarda üşenmeden servis elemanlarına detaylı sorular sordum  ve bazen yemeklerde ufak değişiklikler talep ettim. Taleplerimin kabul görmediği yerlerde yemek yemeyi reddettim.
12. Hiç alışkanlığım olmadığı halde bu dönemde toplam 6- 7 taneyi geçmemek üzere ( günde değil  yahu 26 günde) light cola ve ice-tea tükettim.
13. Yemeklerimi kendim hazırladım, pişirdim, taşıdım, yedim. Üşenmedim.
14. Hiç kaçamağım olmadı da değil. 4 kere alkol alımım oldu. Şehir ve ülke dışından gelen misafirleri ağırlarken onlarla birer kadeh bir şey içtiğim oldu. Bunun da içeriği, her bir içecek farklı günlerde olmak üzere, 1 kere 1 şişe light bira, 2 kere 1 tek rakı ve 1 kere 1 kadeh kırmızı şarap. Ben size tavsiye etmem. Zira dengeniz bozuluyor. Kilo verişimi etkilemedi ancak ertesi gün kendimi yorgun hissettim ve yataktan kalktığımda yüzüm gözüm şiş oluyordu. Şuncacık şeyle yani! Düşünün ve sakının derim! 
15. Bu dönemde günde 1 magnezyum pastili aldım. Tuz/su dengemi korumaya özen gösterdim. Şimdi de romatoit artritim için Glucosamine kullanmaya başlayacağım.
16. Blogum 1000 sayfa görüntülemenin ötesine geçti. 
 

 

9 yorum:

  1. ben de başlayacağım en kısa zamanda dukana..senın yediklerine bakınca gayet dayanılabilir bir diyet gibi duruyor, yani aç kalacağımı sanmıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer daha önce yazdıklarımı da okur ve tariflerini uyguladığım muhteşem bayanların bloglarına da göz atarsan göreceksin ki bu öyle aç bırakıp seni üzecek bi diyet değil.

      Sil
    2. Benim bloga da beklerim. Yapmam asla diyen herkes benden sonra başladı 105 kişi olduk
      http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/p/dukan-yazlarm.html

      Sil
  2. ben de başlamak istiyorum ama senin kadar dirayet gösterebilir miyim, bilemiyorum. kendimden emin olmadığım için de bırakayım diyorum hakedenlerin olsun bu alan, parazit olmayayım. ama tebrikederim can-ı gönülden, çok çok beğendim seni. paylaşım için de teşekkürler. ben bir azim hikayesi olarak okuyorum yazılarını. çok mutlu oluyorum.

    YanıtlaSil
  3. Günde 1,5 kaşık mı yulaf kepeği tüketiyorsun? Ben dolu dolu 2 kaşık, ekmek olarak, tüketiyorum.. Hmm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortalaması 1,5'a geliyor benim valla. aslında 2'ye izin var biliyorum. :)

      Sil
    2. Anladım canım.. Ben 4 kaşıktan lorlu mikrodalga ekmeği yapıyorum.. 2 gün yiyorum.. 1 güne 4 dilim denk geliyor. Ekmek eksikliğini hissetmiyorum bu şekilde.. İyi oluyor kendi adıma.. :))

      Sil
  4. gururumuzsun :) en son başlayıp da hepimizi sollayan iradeli güzel dukan arkadaşım, koruma evrelerini de yazmak nasip olur inşallah ;) (ben_kisisi)

    YanıtlaSil